Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
Forside arrow Andre nyheter arrow Kraftig reduksjon av sfinkterskader etter vellykket opplæringsprogram
lørdag 20. januar 2018
Kraftig reduksjon av sfinkterskader etter vellykket opplæringsprogram Utskrift E-post
Skrevet av Helsedirektoratet   
mandag 07. juli 2008
Tiltak som bl.a. å gjenintrodusere støtteteknikker for å hindre at hodet blir presset for fort frem under sluttfasen av fødselen har gitt gode resultater
 

Antall kvinner som får sfinkterskader (skade av endetarmens lukkemuskel) under fødselen er kraftig redusert etter bedre opplæring av helsepersonell. Helsetilsynet konstaterte i 2004 at det hadde skjedd en økning av slike fødselsskader og slo alarm.


Nasjonalt råd for fødselsomsorg med avdelingsoverlege Pål Øian i spissen utarbeidet et opplæringsprogram for jordmødre og fødselsleger som nå har båret frukter. Skadeprosenten er redusert fra over fire til cirka en-to prosent av de fødende.

 

Imponerende resultater

Det velrenomerte, amerikanske tidsskriftet Obstetrics & Gynecology har trykket en artikkel om forholdene ved Sykehuset Østfold Fredrikstad før og etter at opplæringsprogrammet ble innført. Resultatene er imponerende.

Ett av poengene var at man gjenintroduserte støtteteknikker som ble brukt tidligere, blant annet for å hindre at hodet blir presset for fort frem under sluttfasen av fødselen. Det ble også fokusert på et bedre samarbeid mellom den fødende og fødselshjelperen. Til opplæringsprosjektet hentet man inn helsepersonell fra Finland som har hatt lavt antall ruptur-skader i en årrekke.

Programmet er gjennomført på Sykehuset Østfold Fredrikstad, senere ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Sykehuset Innlandet Lillehammer, Ålesund sjukehus og Universitetssjukehuset Stavanger.

 

 

Se video av metoden hos Aftenposten
Les artikkelen som sto i tidsskriftet Obstetrics & Gynecology (pdf-fil)

 
Mest lest:
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader