Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
Forside arrow Forskning arrow Gravide kvinner med bulimi har mer angst og depresjon
lørdag 26. mai 2018
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Råd & Tips
Rettigheter
Fødselshistorier
Plager
Diverse Artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Møteplassen:
Forum Forside
 Diskusjoner:
Generell diskusjon
Lover og rettigheter
Klær og utstyr
Hus og hjem
Navn
Vanskelige spørsmål
SnartPappa
Kropp og velvære:
Fosterutvikling
Svangerskapsomsorg
Komplikasjoner
Fødsel
Keisersnitt
Kosthold og Helse:
Oppskrifter
Vekt og ernæring
Kostholdsråd
Røykekutt
 Klubber:
Terminklubber
Adoptivforeldre
Enslige gravide
Unge gravide
Moden SnartMamma
IVF-mammaer
Tvillinger og Trillinger
Risikosvangerskap
Vi som har mistet
Nytt fra Møteplassen
Nytt fra SnartGravid

A feed could not be found at http://www.snartgravid.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nytt fra NybaktMamma

A feed could not be found at http://www.nybaktmamma.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Gravide kvinner med bulimi har mer angst og depresjon Utskrift E-post
Skrevet av Folkehelseinstituttet   
mandag 23. juni 2008
 Gravide kvinner med bulimi har mer angst og depresjon
 

 
Kvinner som har bulimi i svangerskapet har høyere forekomst av symptomer knyttet til angst og depresjon sammenlignet med gravide kvinner uten spiseforstyrrelser. De har også lavere selvfølelse og er mer misfornøyd med livet og forholdet til partner, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Dette er verdens første store befolkningsundersøkelse av psykososiale faktorer ved bulimi (bulimia nervosa) i svangerskapet. Bulimi i svangerskapet kan ha alvorlige konsekvenser for både mor og barn.

Den nye studien inkluderer over 41 000 gravide kvinner som har svart på spørreskjema i Den norske mor og barn- undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.
 

Også høyere forekomst av fysisk og seksuelt misbruk

Av de vel 41 000 gravide kvinnene oppfylte 96 (0,2 %) av dem kriteriene for bredt definert bulimi (bulimia nervosa) i første trimester av svangerskapet. 67 av kvinnene rapporterte at de hadde hatt bulimi også seks måneder før svangerskapet, mens 26 hadde utviklet bulimi etter at de ble gravide. Man vet ikke om disse kvinnene hadde hatt bulimi tidligere i livet.

Kvinner med bulimi oppga lavere selvfølelse og mindre fornøydhet med livet og forholdet til partner. I tilegg oppga de høyere forekomst av symptomer knyttet til angst og depresjon.

– I tillegg oppga kvinnene med bulimi høyere forekomst av livstids fysisk misbruk, seksuelt misbruk og alvorlig depresjon sammenlignet med andre, forteller Cecilie Knoph Berg ved Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet. – Kvinner som hadde bulimi seks måneder før svangerskapet men som var symptomfri i første trimester, opplevde høyere selvfølelse og tilfredshet med livet sammenlignet med andre kvinner med vedvarende symptomer.

Forekomst av bulimi ble bedømt seks måneder før graviditet og ved første trimester av svangerskapet, begge ved utfylling av spørreskjemaet i første trimester.

Knoph Berg er førsteforfatter av artikkelen ”Psychosocial factors associated with broadly defined bulimia nervosa during early pregnancy: Findings from the Norwegian mother and child cohort study” som er publisert i Australian and New Zealand Journal of Psychiatry.
 

Flest kvinner med bulimi

Spiseforstyrrelser rammer både unge og voksne, men oppstår ofte for første gang i ungdomsårene. Anoreksi og bulimi er om lag ti ganger hyppigere hos kvinner enn menn. Til enhver tid har følgende andel norske kvinner i aldersgruppen 15-44 år en spiseforstyrrelse: 0,3 prosent anoreksi, to prosent bulimi og tre prosent patologisk overspising. Tallene er basert på norske studier, utenlandske studier viser tilsvarende tall.
 

Faktaboks

Bulimi (oksehunger, Bulimia nervosa) er tvangspreget overspising kombinert med ulike tiltak for å kompensere for det store matinntaket og for å unngå vektøkning. Kompensasjonen kan være å kaste opp, bruke avføringstabletter, klyster, fasteperioder eller trening. Bulimikeren klarer ikke å stoppe å spise og kan innta enorme måltider. Oppkast kan føre til forstyrrelser i kroppens saltbalanse og syreskader på tennene. Personer med bulimi er oftest normalvektige eller overvektige. Cirka 30 prosent av bulimikerne har en forhistorie med anoreksi.

 

 
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader