Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
Forside arrow Forskning arrow Gravide reduserer sjømatinntaket i svangerskapet
tirsdag 17. juli 2018
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Råd & Tips
Rettigheter
Fødselshistorier
Plager
Diverse Artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Møteplassen:
Forum Forside
 Diskusjoner:
Generell diskusjon
Lover og rettigheter
Klær og utstyr
Hus og hjem
Navn
Vanskelige spørsmål
SnartPappa
Kropp og velvære:
Fosterutvikling
Svangerskapsomsorg
Komplikasjoner
Fødsel
Keisersnitt
Kosthold og Helse:
Oppskrifter
Vekt og ernæring
Kostholdsråd
Røykekutt
 Klubber:
Terminklubber
Adoptivforeldre
Enslige gravide
Unge gravide
Moden SnartMamma
IVF-mammaer
Tvillinger og Trillinger
Risikosvangerskap
Vi som har mistet
Nytt fra Møteplassen
Nytt fra SnartGravid

A feed could not be found at http://www.snartgravid.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nytt fra NybaktMamma

A feed could not be found at http://www.nybaktmamma.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Gravide reduserer sjømatinntaket i svangerskapet Utskrift E-post
Skrevet av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning   
tirsdag 05. august 2008
 Gravide reduserer sjømatinntaket i svangerskapet
 

Et variert kosthold er viktig for mors helse under og etter svangerskapet og for fosterutviklingen. Den generelle norske anbefalingen er å spise mer fisk både til middag og som pålegg. En undersøkelse NIFES har gjennomført viser imidlertid at kvinner reduserer sjømatinntaket når de er gravide.

I det norske kostholdet er sjømat en unik naturlig kilde til de viktige marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA, samt vitamin D og sporelementene jod og selen. Det kan være vanskelig å dekke det daglige behovet for disse næringsstoffene hvis kostholdet inneholder lite sjømat. Sjømat har også en god sammensetning av protein og inneholder lite mettet fett. Sjømat bidrar positivt til et variert kosthold, og anbefalingen om å spise mer fisk og annen sjømat gjelder også for gravide.

Marine omega-3 fettsyrer – viktig for både mor og barn De siste årene har det vært økt fokus på betydningen av de sunne, marine omega-3 fettsyrene, EPA og DHA, hos gravide og ammende. DHA spiller en viktig rolle i hjernens vekst og utvikling. En god omega-3 status er viktig for gravide kvinner, siden mors lager tappes under svangerskapet for å sikre at fosteret får nok til utviklingen av sentralnervesystemet. Ny forskning tyder på at en høy omega-3 status kan redusere sjansen for å utvikle svangerskapsdepresjon hos moren.

 

Lavere sjømatinntak under svangerskapet

NIFES har gjennomført en spørreundersøkelse hvor sjømatinntaket før og under svangerskapet hos 47 kvinner ble undersøkt. Målet med undersøkelsen var å finne ut hvor mye gravide vet om innholdet av næringsstoffer i fisk, hvor de får informasjonen fra og om de endrer kostholdet sitt som følge av informasjonen de får. Resultatene viste at kvinnene var klar over at sjømat er en god kilde til marine omega-3 fettsyrer og vitamin D, men de reduserte likevel sjømatinntaket i svangerskapet. Tidligere undersøkelser har vist at gravide i gjennomsnitt spiser rundt et halvt måltid fet fisk i uken. Konsumet til kvinnene i undersøkelsen var i tråd med dette, selv om halvparten av kvinnene oppgav at de aldri spiste fet fisk.

 

Mer fokus på hva gravide kan og bør spise?

Hvor kvinnene får informasjon i fra varierer noe. Kvinnene har fått mer informasjon om B-vitaminet folat enn om vitamin D og omega-3, spesielt fra lege og jordmor. Resultatene tyder på at kvinner trenger mer informasjon om hvor viktig det er med et variert kosthold, og om at sjømat kan bidra positivt for mor og barns helse både før, under og etter graviditeten. Gravide bør få tilbud om første svangerskapskontroll så tidlig som mulig, og det er viktig at helsepersonellet har et sterkt fokus på ernæring).

 

Kontaktperson:

Forsker Ingvild Eide Graff, program for sjømat og helse, tlf. 92652814, e-post: igr @nifes.no

 

De ansvarlige retter en stor takk til ansatte og studenter fra følgende institusjoner som deltok i studien: Institutt for biologiske basalfag og Institutt for biologi, begge ved Universitetet i Bergen, Fiskeri- og kystdepartementet, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.

 

 
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader