Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
Forside arrow Forskning arrow Ingen økt forekomst av fosterskade etter bruk av migrenemedisin under svangerskapet
tirsdag 17. juli 2018
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Råd & Tips
Rettigheter
Fødselshistorier
Plager
Diverse Artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Møteplassen:
Forum Forside
 Diskusjoner:
Generell diskusjon
Lover og rettigheter
Klær og utstyr
Hus og hjem
Navn
Vanskelige spørsmål
SnartPappa
Kropp og velvære:
Fosterutvikling
Svangerskapsomsorg
Komplikasjoner
Fødsel
Keisersnitt
Kosthold og Helse:
Oppskrifter
Vekt og ernæring
Kostholdsråd
Røykekutt
 Klubber:
Terminklubber
Adoptivforeldre
Enslige gravide
Unge gravide
Moden SnartMamma
IVF-mammaer
Tvillinger og Trillinger
Risikosvangerskap
Vi som har mistet
Nytt fra Møteplassen
Nytt fra SnartGravid

A feed could not be found at http://www.snartgravid.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nytt fra NybaktMamma

A feed could not be found at http://www.nybaktmamma.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Ingen økt forekomst av fosterskade etter bruk av migrenemedisin under svangerskapet Utskrift E-post
Skrevet av Folkehelseinsituttet   
torsdag 29. april 2010
Ingen økt forekomst av fosterskade etter bruk av migrenemedisin under svangerskapet
Kvinner som bruker legemidler av typen triptaner* har ikke større risiko for å få barn med medfødte misdannelser sammenlignet med dem som ikke bruker slike medisiner. Dette er blant funnene i en fersk studie fra Folkehelseinstituttet i samarbeid med Universitetet i Oslo, St. Olavs Hospital og NTNU.

De fleste migrenerammede kvinner som blir gravide, opplever en tilstandsbedring under svangerskapet - særlig i andre og tredje trimester. Men fremdeles lider mellom én og to % av alle gravide av såpass kraftige migrenesmerter at de har behov for medikamentell behandling. Samtidig er kunnskapen om hvordan dette kan påvirke det ufødte barnet begrenset. 

- Vi merker at det råder stor usikkerhet både blant gravide og helsepersonell med tanke på hvilke legemidler som er trygge og hvilke som bør unngås, forteller farmasøyt og forsker Hedvig Nordeng. 

- En del har også tatt migrenemedisin før de ble klar over at de er gravide, og blir følgelig engstelige for om dette kan ha skadet barnet. Andre forsøker nok i det lengste å greie seg med paracetamol, men har såpass sterke plager at de ikke kommer utenom de mer effektive triptanene, fortsetter Nordeng.

 

Ikke mer utsatt

Sammen med kollegaer kartla hun derfor triptanbruken til over 60 000 gravide deltakere i Folkehelseinstituttets mor og barn-undersøkelse, og undersøkte så hvorvidt dette fikk noen konsekvenser for barnet. Både antall deltakere samt at funnene ble kontrollert for både annen sykdom og for bakenforliggende sosioøkonomiske variabler, gjør dette til den største og mest omfattende studien i sitt slag. 

• 1535 kvinner (2,2 %) tok triptaner i løpet av svangerskapet. 
1387 (2,0 %) brukte legemiddelet i første trimester – når fosterets organer i all hovedsak dannes. 

• Det var ingen økt risiko for at barnet ble født med misdannelser etter mors bruk av triptaner under første trimester. 

• Det var ingen økt risiko for lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel etter bruk av triptaner gjennom hele svangerskapet. 

• Kvinnene som hadde migrene i andre og tredje trimester hadde en noe høyere risiko for manglende sammentrekning av livmor og stort blodtap ved fødsel.

 

Anbefaler fortsatt restriktiv bruk

- Sistnevnte punkt kan like gjerne være en konsekvens av den underliggende migrenesykdommen som av triptanbruken. Det er gjerne også slik at det er kvinnene som er hardest rammet av alvorlig migrene som tar medikamenter mot dette tett opp mot fødsel, forklarer Nordeng. 

- Vi kan med andre ord berolige dem som har vært engstelige. 

Likevel fremholder hun viktigheten av å føre en restriktiv linje når det gjelder legemiddelbruk under svangerskapet. 

- I tillegg er det helt nødvendig å følge tett opp de migrenerammede kvinnene som får legemidler - ikke minst med tanke på svangerskapskomplikasjoner. 

Disse var nemlig i litt større grad rammet av høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og blødninger i begynnelsen av graviditeten enn kvinner som ikke hadde brukt triptaner. 

- Selv om verken faren for spontanaborter eller at barnet tok skade økte, tilsier dette årvåkenhet og at helsepersonell innehar den nødvendige kompetansen. Slik utgjør studien også et bidrag til diskusjonen om retningslinjene for behandling og oppfølging av gravide med migrene.

 

Fakta

Migrene utløses ved at hjernenerven trigeminus frigir stoffer som fører til betennelse og utvidelse av blodkarene i hjernehinnene, som igjen fører til smertefull hodepine. 

Triptaner* er en gruppe legemidler som gir sammentrekning av blodkar i hjernehinnen og hemmer frisetting av betennelsesfremmende stoffer. Handelsnavn er blant annet Imigran, Sumatriptan, Naramig, Zomig, Maxalt, Almogran og Elpax. Ref: Nezvalová-Henriksen K, Spigset O, Nordeng H. Triptan Exposure During Pregnancy and the Risk of Major Congenital Malformations and Adverse Pregnancy Outcomes: Results From The Norwegian Mother and Child Cohort Study. Headache 2010. Doi: 10.1111/j.1526-4610.2010.01619.x

 

 
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader