Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
lørdag 26. mai 2018
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Råd & Tips
Rettigheter
Fødselshistorier
Plager
Diverse Artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Møteplassen:
Forum Forside
 Diskusjoner:
Generell diskusjon
Lover og rettigheter
Klær og utstyr
Hus og hjem
Navn
Vanskelige spørsmål
SnartPappa
Kropp og velvære:
Fosterutvikling
Svangerskapsomsorg
Komplikasjoner
Fødsel
Keisersnitt
Kosthold og Helse:
Oppskrifter
Vekt og ernæring
Kostholdsråd
Røykekutt
 Klubber:
Terminklubber
Adoptivforeldre
Enslige gravide
Unge gravide
Moden SnartMamma
IVF-mammaer
Tvillinger og Trillinger
Risikosvangerskap
Vi som har mistet
Nytt fra Møteplassen
Nytt fra SnartGravid

A feed could not be found at http://www.snartgravid.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nytt fra NybaktMamma

A feed could not be found at http://www.nybaktmamma.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nye metoder for beregning av fødselsterrmin Utskrift E-post
Skrevet av Ove Brandt   
mandag 23. juli 2007

Gravide kvinner i Norge tilbys en rutinemessig ultralydundersøkelse rundt uke 17-19 i svangerskapet. Ved denne undersøkelsen registreres det flere viktige mål på fosterstørrelse. Fra disse målene kan man estimere fosterets alder og beregne en ultralydtermin. Nye metoder for disse beregningene vil bli tilgjengelig fra webside, på mobiltelefoner og i datarsystemer ved fødeklinikker.

Siden midten av 80-tallet er samtlige rutineundersøkelser i Trondheimsområdet utført og registrert ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM), under ledelse av professor Sturla Eik-Nes. Resultatet er en database på rundt 40.000 ultralydundersøkelser. Basert på denne databasen er det nå utviklet nye modeller for beregning av barnets alder ved ultralydundersøkelse, og fødselstermin. Utviklingen har skjedd i samarbeid med professorene Per Grøttum (Universitetet i Oslo) og Håkon K. Gjessing (Nasjonalt folkehelseinstitutt). En god datering av svangerskapet er av stor klinisk betydning for når eventuelle inngrep tidlig i svangerskapet skal utføres, eller tidspunkt for eventuell igangsetting av fødsler som er overtidige.

Tidlig på 80-tallet utviklet Eik-Nes og Grøttum "Snurra", en dreibar kalender med tabeller for ultralydbasert datering av svangerskap. Inntil nylig har denne vært benyttet ved samtlige ultralydundersøkelser av fosterstørrelse i hele Norge. I motsetning til Snurra er de nye modellene populasjonsbaserte. De benytter registrert fødselsdato fra databasen, og kan dermed umiddelbart gi en evaluering av kvaliteten på terminprediksjon. For eksempel kan man beregne direkte hvor mange fødsler som vil bli regnet som for tidlige fødte (preterm) eller for sene (postterm) ved den nye metoden. Gamle ultralydmetoder har vært avhengige av et "normalmateriale" basert på kvinner med sikker datering av siste menstruasjon. Dette unngås med de nye modellene. De populasjonsbaserte modellene kan også utvides til modeller for kontroll av fostervekst senere i svangerskapet.

Vi har foreløpig ingen informasjon om når disse nye beregningsmodellene vil være i bruk.

Kilde: Folkehelseinstituttet

 
Mest lest:
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader