Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
Forside arrow Forskning arrow Spiseforstyrrelser kan påvirke babyens kjønn
tirsdag 17. juli 2018
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Råd & Tips
Rettigheter
Fødselshistorier
Plager
Diverse Artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Møteplassen:
Forum Forside
 Diskusjoner:
Generell diskusjon
Lover og rettigheter
Klær og utstyr
Hus og hjem
Navn
Vanskelige spørsmål
SnartPappa
Kropp og velvære:
Fosterutvikling
Svangerskapsomsorg
Komplikasjoner
Fødsel
Keisersnitt
Kosthold og Helse:
Oppskrifter
Vekt og ernæring
Kostholdsråd
Røykekutt
 Klubber:
Terminklubber
Adoptivforeldre
Enslige gravide
Unge gravide
Moden SnartMamma
IVF-mammaer
Tvillinger og Trillinger
Risikosvangerskap
Vi som har mistet
Nytt fra Møteplassen
Nytt fra SnartGravid

A feed could not be found at http://www.snartgravid.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nytt fra NybaktMamma

A feed could not be found at http://www.nybaktmamma.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Spiseforstyrrelser kan påvirke babyens kjønn Utskrift E-post
Skrevet av Folkehelseinstituttet   
tirsdag 07. oktober 2008
Anoreksi og bulimi gir flere jenter, mens overspisinglidelse gir flere gutter.

Gravide med anoreksi og bulimi føder færre gutter sammenlignet med kvinner uten spiseforstyrrelser. Kvinner med overspisningslidelse eller atypiske spiseforstyrrelser føder derimot flere gutter. Det viser en ny studie basert på data fra Mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.

Tidligere studier har vist at sannsynligheten for å få guttebarn minskes hvis mor har lav vekt, har matinntak med lavt innhold av spesielle fettyper, eller har høyt stressnivå.

– Vår studie viser at elementer ved det å ha en spiseforstyrrelse kan påvirker babyens kjønn. Det er første gang noen har undersøkt denne sammenhengen, sier forsker Leila Torgersen, ved divisjon for Psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Studien er presentert i tidsskrifet Acta Obstetricia et Gynecologica .

 

Kan skyldes fettinnhold i maten

I denne studien brukes data fra 38 340 kvinner som deltar i MoBa. Av de 38 340 kvinnene i denne studien, tilfredstilte 35 av kvinnene kriteriene for anoreksi, 334 for bulimi, 1 978 for overspisningslidelse, mens 40 kvinner for atypisk spiseforstyrrelse. 35 953 kvinner hadde ingen spiseforstyrrelse.

Blant de gravide med anoreksi og bulimi ble det født henholdsvis 8 og 10 prosent færre gutter sammenlignet med gravide uten spiseforstyrrelser. Blant kvinner med overspisningslidelse og atypisk spiseforstyrrelse ble det derimot født henholdsvis 4 og 28 prosent flere gutter.

– Selv etter at vi kontrollerte for andre relevante faktorer, endret disse tallene seg lite. Resultatene kan muligens forklares ved lavere fettinnhold i maten og/eller lavere vekt hos kvinner med anoreksi og bulimi, mens det motsatte er tilfelle hos kvinner med overspisningslidelse og atypisk spiseforstyrrelse, sier Torgersen.

Studien er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og University of North Carolina i USA, med Cynthia M. Bulik som prosjektleder.

 

Kilde:
Cynthia M. Bulik, Ann Von Holle, Kelly Gendall, Kari Kveim Lie, Elisabeth Hoffman, Xiaofei Mo, Leila Torgersen & Reichborn-Kjennerud: Maternal eating disorders influence sex ratio at birth, Acta Obstetricia et Gynecologica; 1-3, iFirst article, 2008

Hovedtyper spiseforstyrrelser

  • Anoreksi (spisevegring, Anorexia nervosa) er den alvorligste spiseforstyrrelsen. Tilstanden innebærer at den som rammes spiser lite og ofte trener mye for å gå mest mulig ned i vekt. Selvbildet er forstyrret, man føler seg tykk, men er egentlig undervektig og svært tynn. På grunn av alvorlig underernæring er anoreksi forbundet med betydelig økt dødelighet; fire til ti ganger høyere enn i sammenlignbare befolkningsgrupper.
  • Bulimi (oksehunger, Bulimia nervosa) er tvangspreget overspising kombinert med ulike tiltak for å kompensere for det store matinntaket og for å unngå vektøkning. Kompensasjonen kan være å kaste opp, bruke avføringstabletter, klyster, fasteperioder eller trening. Bulimikeren klarer ikke å stoppe å spise og kan innta enorme måltider. Oppkast kan føre til forstyrrelser i kroppens saltbalanse og syreskader på tennene. Personer med bulimi er oftest normalvektige eller overvektige. Cirka 30 prosent av bulimikerne har en forhistorie med anoreksi.
  • Overspisningslidelse (eng.: Binge Eating Disorder) er foreslått som en tredje diagnose. Man ser den samme overspisningen som ved bulimi, men uten den kompenserende atferden. Overspiseren er som regel overvektig.
  • Atypiske spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelsene forekommer også i andre varianter som ikke tilfredsstiller kravene til en medisinsk diagnose, men som like fullt kan være et stort problem i hverdagen. For eksempel kan det være lettere bulimi- og anoreksilignende forstyrrelser. Atypiske spiseforstyrrelser er minst like vanlige som anoreksi og bulimi.

 

 
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader