Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
Forside arrow Forskning arrow Studie om svangerskapsforgiftning ved NTNU
lørdag 20. januar 2018
Studie om svangerskapsforgiftning ved NTNU Utskrift E-post
Skrevet av Ragnhild B. Skråstad   
mandag 07. februar 2011
Ved Nasjonalt Senter for Fostermedisin gjøres en studie vedrørende bruk av tidlig ultralyd for å påvise svangerskapsforgiftning
Ved Nasjonalt Senter for Fostermedisin gjøres en studie som undersøker om en ultralydundersøkelse i svangerskapets første måneder (før uke 14) kan identifisere gravide med høy risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning. Studien inkluderer frivillige gravide kvinner fra hele Sør-Trøndelag.


Førstegangsfødende kvinner og gravide som tidligere har hatt svangerskapsforgiftning, kan delta i studien. Svangerskapslengden må være mellom 11 uker og 13 fullgåtte uker + 6 dager ved tidspunktet for ultralydundersøkelsen. Til sammen skal 1500 gravide inkluderes i studien, som vil pågå hele 2011. Studien har en egen nettside: www.nsfm.no/screen-tox

Studien prøver ut en metode for beregning av risiko for svangerskapsforgiftning. Vi innhenter  først opplysninger om risikofaktorer fra moren. Deretter måles blodtrykket, og det gjøres en ultralydundersøkelse av blodstrømmen i de blodårene som forsyner morkaken med blod. Det taes blodprøver og en urinprøve. Kvinner vil få se fosteret på skjermen, og det gjøres en standard undersøkelse for å fastslå svangerskapslengde og at fosteret har utviklet seg normalt.

Studien gjøres ved Nasjonalt Senter for Fostermedisin. Lege og stipendiat Ragnhild B. Skråstad er ansvarlig for den praktiske gjennomføringen. Ultralydundersøkelsene utføres av spesialutdannede ultralydjordmødre. Det er et nært samarbeid med andre forskergrupper ved NTNU og Avdeling for klinisk kjemi, St Olavs hospital. Studien er finansiert av NTNU og UNIMEDs forskningsfond.

 
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader