Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
Forside arrow Forskning arrow Vitamintilskudd reduserer risikoen for morkakeløsning
lørdag 26. mai 2018
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Råd & Tips
Rettigheter
Fødselshistorier
Plager
Diverse Artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Møteplassen:
Forum Forside
 Diskusjoner:
Generell diskusjon
Lover og rettigheter
Klær og utstyr
Hus og hjem
Navn
Vanskelige spørsmål
SnartPappa
Kropp og velvære:
Fosterutvikling
Svangerskapsomsorg
Komplikasjoner
Fødsel
Keisersnitt
Kosthold og Helse:
Oppskrifter
Vekt og ernæring
Kostholdsråd
Røykekutt
 Klubber:
Terminklubber
Adoptivforeldre
Enslige gravide
Unge gravide
Moden SnartMamma
IVF-mammaer
Tvillinger og Trillinger
Risikosvangerskap
Vi som har mistet
Nytt fra Møteplassen
Nytt fra SnartGravid

A feed could not be found at http://www.snartgravid.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nytt fra NybaktMamma

A feed could not be found at http://www.nybaktmamma.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Vitamintilskudd reduserer risikoen for morkakeløsning Utskrift E-post
Skrevet av Folkehelseinstituttet   
torsdag 13. mars 2008
Inntak av folat og andre vitaminer i form av vitamintilskudd før og under svangerskapet reduserer risikoen for morkakeløsning med inntil 30 prosent.
Inntak av folat og andre vitaminer i form av vitamintilskudd før og under svangerskapet reduserer risikoen for morkakeløsning med inntil 30 prosent. Det viser en ny studie fra Nasjonalt folkehelseinstitutt og Universitetet i Bergen.

Abruptio placentae (morkakeløsning) er en svangerskapskomplikasjon som karakteriseres ved for tidlig løsning av morkake. Komplikasjonen forekommer vanligvis i tredje semester, og fører ofte til store blødninger som kan være livstruende for både mor og barn. I Norge forekommer komplikasjonen i ca. 4 av 1000 svangerskap.

Allerede i 1960-årene tydet flere studier på at lavt folatinntak kunne føre til morkakeløsning. Senere ble det også rapportert at kvinner med abruptio har lavere konsentrasjon av andre vitaminer i blodet sammenlignet med dem som ikke har denne komplikasjonen. Også økt konsentrasjon av aminosyren homocystein, som er en markør for vitamin B-mangel, er observert hos disse kvinnene.

I Medisinsk fødselsregister er det samlet inn data om bruk av folsyre (folat i form av tilskudd) og multivitaminer før og under svangerskapet, samt abruptio placentae siden 1998. Basert på dette datamaterialet, har Roy Miodini Nilsen og medarbeidere funnet at kvinner som tar disse vitamintypene har en 20-30% reduksjon i risikoen for abruptio placentae.

Når forfatterne undersøkte sammenhengen mellom vitamintilskudd og abruptio som forekom før 37 fullgåtte svangerskapsuker, var reduksjonen i risikoen for abruptio enda høyere (25-50%). Studien, som er den største i sitt slag, bekrefter dermed de eldre hypotesene om at vitaminmangel kan ha betydning for utvikling av abruptio.

I Norge anbefales det at kvinner som planlegger å bli gravide bør ta 0,4 mg folsyre daglig én måned før svangerskapet og ut de 2-3 første månedene av svangerskapet. Anbefalinger om økt folatinntak i svangerskapet er først og fremst begrunnet i forebygging av ryggmargsbrokk og beslektede alvorlige medfødte misdannelser. De senere årene tyder flere studier på at folattilskudd før og tidlig i svangerskapet kan ha en gunstig effekt på andre misdannelser og helseproblemer i forbindelse med svangerskap og fødsel.

Referanse: Nilsen RM, Vollset SE, Rasmussen SA, Ueland PM, Daltveit AK. Folic Acid and Multivitamin Supplement Use and Risk of Placental Abruption: A Population-based Registry Study. Am J Epidemiol 2008. Jan 10; [Epub ahead of print]

 

Hentet fra Folkehelseinstituttet  

 

 

 
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader