Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | NybaktMamma |
  
lørdag 26. mai 2018
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Råd & Tips
Rettigheter
Fødselshistorier
Plager
Diverse Artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Møteplassen:
Forum Forside
 Diskusjoner:
Generell diskusjon
Lover og rettigheter
Klær og utstyr
Hus og hjem
Navn
Vanskelige spørsmål
SnartPappa
Kropp og velvære:
Fosterutvikling
Svangerskapsomsorg
Komplikasjoner
Fødsel
Keisersnitt
Kosthold og Helse:
Oppskrifter
Vekt og ernæring
Kostholdsråd
Røykekutt
 Klubber:
Terminklubber
Adoptivforeldre
Enslige gravide
Unge gravide
Moden SnartMamma
IVF-mammaer
Tvillinger og Trillinger
Risikosvangerskap
Vi som har mistet
Nytt fra Møteplassen
Nytt fra SnartGravid

A feed could not be found at http://www.snartgravid.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Nytt fra NybaktMamma

A feed could not be found at http://www.nybaktmamma.com/index2.php?option=com_rss&feed=RSS2.0&no_html=1

Bekkenløsning Utskrift E-post
Skrevet av "Koni"   
søndag 22. juli 2007

 
Dette er en artikkel som sier litt om hva bekkenløsning er, litt om hvorfor plagene oppstår og om hvordan en best bør forholde seg når en har fått bekkenløsning. Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra artikler skrevet av leger, fra egne erfaringer og fra andre med bekkenløsningsplager.

Bekkenets funksjoner og bekkenløsning
BekkenBekkenet fungerer som en "støtdemper" mellom ryggen og bena, og fører vekten av overkroppen som er ca. 60%, til underkroppen. Selve bekkenet er forbundet med tre ledd, to bak som heter "ileosacralleddene" og et foran som heter "symfysen". Utenpå disse leddene er det mange leddbånd som stabiliserer og "bærer" bekkenet. I tillegg kommer muskler.

Senere års forskning tyder på at det er hormoner som utløser bekkenløsning, og jeg skal her prøve å forklare litt om det:

Under svangerskapet dannes det hormoner som har til oppgave å løsne på leddbåndene i bekkenet, slik at fødselen skal kunne gå lettere. Dette skjer ved at kroppen produserer bl.a. "Relaxin". Relaxinnivået skal normalt stige og myke opp bekkenet de siste ukene før fødselen, og teorien om at kroppen produserer "for mye" Relaxin på et tidligere stadium er stor. Andre hormoner kan nok også virke inn, men det er dessverre forsket lite på dette området foreløpig. Å forske på gravide kvinner er selvsagt meget vanskelig.

Altså, bekkenløsning, at bekkenet løses opp og blir mykere er en naturlig prosess mot slutten av ethvert svangerskap. Det er i tilfeller hvor leddbåndene løses for mye opp at man får såkalt "symptomgivende bekkenløsning", og en kan si at bekkenløsning blir en sykdom når den er så smertefull at kvinnen ikke fungerer sosialt, hjemme og/ eller på jobb.

Diagnosen symptomgivende bekkenløsning er ikke vanskelig når man er oppmerksom på muligheten og kjenner til de ganske spesielle symptomene. Bekkenløsning kjennetegnes av smerter som medfører bevegelsesinnskrenkning og gangbesvær. En lege diagnostiserer ofte som "bekkenløsning med gangbesvær", og en skal være oppmerksom på at det er denne eksakte diagnosen trygdekontoret forholder seg til.

Det viser seg at en har større sjanse til å få bekkenløsning i andre og tredje svangerskap, enn i det første. Som oftest blir man dårligere av bekkenløsningen i påfølgende svangerskap, - men det trenger man ikke å bli. Man kan lære seg å ta hensyn og forebygge mye, fordi man vet hva man skal unngå. Det påfølgende svangerskapet kan dermed bli bedre i og med at du har lært hva du skal unngå, har lært deg å ta det mer med ro, og ikke presse smertegrensene.


Smerten
Det vanligste er at smertene debuterer i løpet av 4.-5. svangerskapsmåned, men kan også være blant de første graviditetstegn en kvinne kjenner. Smertene kan kjennes veldig forskjellig fra kvinne til kvinne. Variasjonene strekker seg fra å være noe hemmet i hverdagen - til det å ikke klare å gjøre selv det enkleste av de daglige krav. Spekteret er vidt.

Smertene kan sitte dypt nede i korsryggen, og derfra stråle frem mot lysken. De kan også føles omkring fremre del av bekkenringen med utstråling til lysken og forsiden og innsiden av lårene, og videre

  • I korsryggen- som et bånd midt over ryggen, - som et punkt i korsryggen
  • Fra underlivet,- fra leddbånd eller vevet
  • På hoftekammen - Mot siden eller mot magen
  • Midt bak på bekkenet - der leddene bakpå bekkenet sitter / ileosacralleddene
  • Foran på skambenet / symfysen ( over halvparten kjenner smertene fra symfysen )
  • Som et bånd som går fra ileosacralleddene over hofekam og over skambenet / symfysen.
  • I hoftene
  • På utsiden eller innsiden av lårene og i leggene - som en stråling fra bekkenområdet og ned i foten eller i føttene - og under hælene
  • I halebenet og området rundt halebenet
Du kan ha mest smerte i den ene siden, foran, eller du kan ha i begge sidene av bekkenet eller alle tre steder. Normalt tiltar bekkenløsningen utover i svangerskapet, men jeg vet om kvinner der smertene ble mindre da hodet til barnet "festet seg" i bekkenet noen uker før fødselen.

Smertene skal ikke bagatelliseres! Smertene forverres ved bevegelser, for eksempel når du snur deg fra å ligge på ryggen til å ligge på siden. Det å gå kan også forverre smertene, og skrittene blir kortere og gangen nesten vraltende. Spesielt ille er det å gå i trapper. Kvinner med bekkenløsningsproblemer kjenner smerter ved de fleste bevegelser der bekkenet er med på å overføre kraft.

Fellesnevner for alle med symptomgivende bekkenløsning, er at smertene oftest kommer under eller etter aktivitet. Der er vondt å gå, å stå, å sitte over tid, ligge i samme stilling, gjøre husarbeid, gulvvask, støvsuging, kle på barn, bake brød, skjære brød, osv.osv. Du sover ofte dårlig om natten på grunn av nattlige smerter, særlig når du snur seg i sengen.


Behandling og avlastning

Hvis du har fått diagnosen bekkenløsning med gangvansker hos legen, har du krav på fri behandling i svangerskapet og de første 6 månedene etter fødselen.

Som regel er det fysioterapi som benyttes, og da både muskeltrening og massasje.
Muskeltreningen består i å bygge opp/ styrke musklene rundt bekkenet, i bekkenbunnen og de nærliggende muskler. Ved denne styrkingen av musklene, vil de avlaste leddbåndenes oppgaver, og på den måten lette belastningen. Massasje løser opp stivhet og lindrer smerten.
Erfaringsmessig kan man få overbelastning på andre muskler i rygg- og bekkenregionen, som kan føre til bl.a. muskelknuter og smerter andre steder enn i de gitte bekkensonene. Her også bør en få behandling så snart som mulig, for ikke å forverre situasjonen ytterligere.

Enkelte går til kiropraktor med gode resultater, men her har jeg dessverre ingen erfaring og/ eller informasjon å dele med dere.

Avlastning og øvelser er viktig! Krykker kan være et godt redskap for å avlede tyngden bekkenet vanligvis bærer og overføre denne til armene. Andre hjelpemidler som kan anbefales er bl.a. "Minislide". En for meg uunnværlig innretning i sengen som gjør at jeg ikke lenger har store smerter når jeg snur meg, som videre fører til at jeg får en mer uavbrutt nattesøvn!
Minislide kan kjøpes (meget dyr) eller leies på bl.a. Baby Kos. Videre bør nevnes forskjellige hjelpemidler som stolpute, toalettforhøyer, bekkenstol, badebenk, sengeklosser, hvilestol eller kanskje til og med en rullestol.

Smertelindring er også i aller høyeste grad avlastning hjemme i det daglige. De andre i familien blir nødt til å ta en ekstra tørn. Kanskje kan det bli nødvendig med hjemmehjelp i en periode.

Spør lege/ fysioterapaut om å bli instruert i hvordan du beveger deg mest mulig hensiktsmessig, hvordan du avleder belastningen til andre "friske" områder og hvordan du kan gjøre enkle forebyggende øvelser hjemme.
 
Mest lest:
 Copyright © 1999-2013 SnartMamma.com
Juridiske merknader